Vampirs al Fòrum: una exposició sobre Les històries naturals de Joan Perucho i la ciència de la il·lustració

Joan Perucho, una de les figures clau de la literatura catalana del segle passat, hauria complert 100 anys aquest 2020. Per commemorar l’efemèride i retre memòria al prolífic autor, a les seves obres i al seu increïble imaginari, el Govern català va declarar el 2020 com Any Joan Perucho. Amb llur motiu s’ha impulsat la reedició d’obres seves i s’han organitzat activitats com l’exposició gratuïta Vampirs al Fòrum! Les històries naturals de Joan Perucho i la ciència de la il·lustració, que es pot visitar fins al 13 de març del 2021 al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

En moltes de les seves obres, Joan Perucho va reinterpretar la història passant-la pel sedàs de la fantasia gràcies a la seva extraordinària imaginació. Els seus llibres traslladen a les persones lectores a un univers on realitat i ficció s’entremesclen fins al punt que costa destriar l’una de l’altra. Una de les seves novel·les més emblemàtiques és Les històries naturals (1960), una mena de road movie cavalleresca emmarcada en la Primera Guerra Carlina i protagonitzada per Antoni de Montpalau, personatge il·lustrat i científic, caracteritzat per un pensament basat en la raó i l’evidència. Montpalau emprèn una aventura en què s’acaba convertint en un caçador de vampirs enmig del conflicte bèl·lic entre carlins i liberals, esdevé testimoni de fenòmens sobrenaturals i acaba descobrint l’amor.

L’exposició arriba a Barcelona després d’haver-se instal·lat en alguns altres dels escenaris on transcorre la novel·la (Morella, Gandesa, Berga i Banyoles) i adopta una estètica inspirada en la història i la fantasia reflectides en l’obra, però també la cultura pop de l’època en què fou publicada. Una mostra plena d’erudició, humor, fets històrics, reals i imaginaris, que reflecteix així mateix la gran curiositat de Joan Perucho i el seu interès per les ciències naturals i altres àmbits de la cultura.

Les històries naturals de Joan Perucho (1920-2003) és una de les novel·les més singulars de la literatura fantàstica del segle xx. Publicada en català l’any 1960 en castellà el 1968, s’ha traduït a una desena de llengües. El 1992 Harold Bloom la va incloure en el Cànon Occidental.

Apassionat de la història, bibliòfil, poeta i crític d’art, Perucho va imaginar una novel·la de vampirs ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840). El vampir és un cavaller de Jaume I i la víctima, el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. La base de la història és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. Perucho va transformar aquesta història en una ficció apassionant, protagonitzada per un naturalista que accedeix a un món de fantasia i descobreix l’amor.

Aquesta exposició reviu el context pop de Les històries naturals i reivindica la personalitat i la literatura de Perucho quan es commemoren els cent anys del seu naixement.

Dates: 10/12/2020-14/03/2021

Lloc: Espai ciènciaimés. Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Parc del Fòrum

Horari: De dimarts a divendres, de 10 a 18h Dissabtes, de 10 a 19h Diumenges i festius, de 10 a 20h

Preu: Gratuïta

Producció: Institució de les Lletres Catalanes

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s