Recorreguts per la història de la medicina

sant-pau-recinte-modernista-visites-presencials

A més de ser un símbol arquitectònic de la ciutat de Barcelona, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha contribuït de manera significativa a l’evolució de la medicina i la salut a Barcelona a través d’una llarga trajectòria acadèmica. De fet, el primer ensenyament continuat en medicina a Barcelona va tenir lloc al seu antic recinte, a l’edifici del Raval que avui allotja la Biblioteca Nacional de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. La institució va permetre la formació i la pràctica mèdiques durant segles i va donar lloc a tants avenços que la seva activitat sanitària va propiciar la creació de noves acadèmies com el Reial Col·legi de Cirurgia. A finals del segle XIX, després de 500 anys d’intensa activitat, Sant Pau estava obsolet i no podia cobrir les necessitats sanitàries d’una ciutat creixent com Barcelona. Fou aleshores quan sortí del Raval i es traslladà a la falda del Guinardó, a l’emblemàtic recinte de Lluís Domènech i Montaner, el conjunt arquitectònic modernista més gran a Europa.

La nova edificació aprofitava recursos naturals com la llum i la ventilació, i va incloure una decoració pensada per afavorir la recuperació de les persones malaltes. És per això que Domènech i Montaner va dissenyar el recinte encabint-lo a la trama de l’Eixample, però amb un gir de 45 graus respecte a la quadrícula de les illes ideades per Ildefons Cerdà. D’aquesta manera dotà l’espai d’una perfecta orientació nord-sud, obtenint una ventilació més adequada i més hores de llum. A més de tot això, el nou hospital va incorporar les innovacions tecnològiques del moment i va poder seguir essent un referent de la medicina i la recerca a Barcelona i Catalunya. Així, passejar pel recinte modernista de Sant Pau és fer un viatge per la història de la medicina. Els seus increïbles pavellons modernistes són testimonis d’una activitat amb sis segles d”evolució. No us perdeu aquest magnífic complex arquitectònic i gaudiu de la seva història en directe.

Assabenteu-vos de les noves ofertes que la institució ofereix a persones en situació d’atur o ERTE i trobeu més informació sobre les modalitats de les visites fent clic aquí.

Passejar-se pel Recinte Modernista de Sant Pau equival a viatjar per l’evolució de la sanitat a Barcelona.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s