Quàntica, al CCCB

CUANTICAadaptive-images (1)

L’exposició «Quàntica» aporta les claus per entendre els principis de la física quàntica i ho fa a través del treball creatiu conjunt de científics i artistes. El projecte convida el públic a explorar els nous paradigmes de la ciència moderna, encuriosir-s’hi i valorar-los críticament.

La física quàntica descriu les lleis fonamentals del món que romanen ocultes als sentits. És la teoria construïda pels humans que descriu la naturalesa de manera més precisa. En molts aspectes, és una teoria sorprenent, sempre sotmesa a crítica i amb un enorme calat filosòfic. «Quàntica» permet analitzar de quina manera els nous postulats de la física quàntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat.

D’una banda, s’hi exposen deu projectes artístics que evidencien que l’impacte de la quàntica va més enllà del domini de la ciència. D’altra banda, s’hi presenten nou finestres que introdueixen el treball de recerca al laboratori i situen el visitant davant de l’assoliment intel·lectual que suposen les teories de la física en contacte amb l’abast dels experiments avançats.

En unir aquests dos itineraris, l’artístic i el científic, es configura un panorama polièdric que planteja noves preguntes i connexions que contribueixen a la comprensió d’una realitat aparentment invisible i l’impacte que aquesta té en les nostres vides.

Itinerari artístic

«Quàntica» aborda com els llenguatges i les metodologies de les pràctiques artístiques transdisciplinàries poden contribuir a la comprensió de la ciència. Per entendre el món subatòmic, hem de percebre que aquest terreny està regit per unes propietats diferents. Aquestes propietats es representen com a models i experiments que els científics intenten entendre i fer encaixar com a panorama lògic. L’objectiu final de l’exposició és oferir reflexions més properes a aquests models i experiments mitjançant la participació de persones de l’àmbit de la cultura, que mostren el treball del qual s’ocupa el CERN (Organització Europea per a la Recerca Nuclear, Ginebra), on té lloc el major experiment de física de partícules del món.

Aquests són els artistes residents al CERN i les obres realitzades durant la seva estada al centre d’investigació nuclear de Ginebra que es poden veure al CCCB.

Itinerari científic

L’itinerari científic condueix el visitant a través de nou finestres al laboratori. Nou finestres de coneixement que el porten a preguntar-se sobre els principis quàntics fonamentals: les seves conseqüències filosòfiques i les seves aplicacions tecnològiques omnipresents.

  • Escales: on necessitem la mecànica quàntica?
  • Estats quàntics: com descrivim la natura?
  • Superposició: dues opcions es poden superposar?
  • Entrellaçament: dues partícules poden dependre l’una de l’altra?
  • Indeterminació: podem saber amb certesa?
  • Aleatorietat: existeix l’atzar?
  • Ciència oberta: qui va crear la mecànica quàntica?
  • Quàntica quotidiana: sabem quanta quàntica hi ha a la nostra vida?
  • Canvi-evolució: què podem fer amb un ordinador quàntic?

La quàntica en les nostres vides

La vida quotidiana està envoltada i condicionada pel domini del món quàntic sense que nosaltres en siguem gaire conscients. Permet crear sensors, rellotges atòmics, màquines de ressonància magnètica, ordinadors, làsers.

El futur no és menys impressionant. La física quàntica a poc a poc es transforma en enginyeria quàntica avançada. Es crearan màquines més sorprenents, més refinades, més subtils. L’economia de la humanitat està i estarà íntimament vinculada a l’explotació dels principis quàntics que se segueixen investigant a totes les escales possibles.

Un projecte internacional que uneix art i ciència

«Quàntica» és un projecte internacional comissariat per Mónica Bello i José-Carlos Mariátegui i compta amb l’assessorament del físic José Ignacio Latorre.

«Quàntica» té l’origen en Collide International, el programa insígnia d’Arts at CERN en col·laboració amb FACT Liverpool. Al llarg dels últims tres anys un grup d’artistes van ser convidats a residir al CERN per tal de desenvolupar la seva pràctica artística establint un diàleg amb enginyers i físics de partícules. El projecte reuneix les deu obres produïdes fruit d’aquest intercanvi.

L’exposició ha estat coproduïda per ScANNER (Science and Art Network for New Exhibitions and Research), CERN (European Organization for Nuclear Research, Ginebra), FACT (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), IMAL(Interactive Media Arts Laboratory, Brussel·les) i Le Lieu Unique (Nantes).

El primer lliurament del projecte, amb la presentació de les peces resultat dels deu encàrrecs a artistes internacionals, es va presentar al FACT de Liverpool amb el títol de «Broken Symmetries».

Tercera cultura: ciència, art i humanitats per entendre el món que vindrà

Fins ara la línia de programació del CCCB dedicada a la tercera cultura ha analitzat temes tan centrals per a la societat com ara la dadificació del món, què ens fa humans i el pensament computacional. En aquesta nova edició la proposta és desplaçar el focus cap als principis de la mecànica quàntica, per endinsar-nos en els reptes que planteja i amb la voluntat de poder participar en el debat. «Quàntica» és la cinquena exposició de la línia CCCB sobre tercera cultura.

En paral·lel a l’exposició, el CCCB organitza un seguit d’activitats que permeten al públic submergir-se en la complexitat de la física quàntica des d’altres punts de vista i formats: cicles de conferències, el programa educatiu, el cicle de cinema «Gandules» i l’«Estació Beta», un espai laboratori inclòs en el mateix espai expositiu que permet treballar amb comunitats properes a les qüestions abordades.

Horari

De dimarts a diumenge
11.00 – 20.00

Tancat els dilluns no festius

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s