Exposició “Organolèptic”

organolepticAquest projecte de Duen Sacchi (Aguaray, Argentina, 1974) està concebut com un exercici d’imaginació utòpica. Narra, des de diverses perspectives, mitjançant fetitxes o objectes encantats, dibuixos, estampacions murals i un llibre d’artista, la metamorfosi viscuda per nou personatges els cossos dels quals es relacionen amb certes potències transformadores, així com els canvis físics, espirituals i emocionals que aquestes potències operarien sobre seu.

El terme «organolèptic» –que dona nom al projecte– prové de Michel-Eugène Chevreul i, més concretament, del seu estudi Leçons de chimie appliquée à la teinture (Lecciones de química aplicada a la tintura, 1829), en què el científic detecta una sèrie de propietats cognitives només observables quan els cossos estan en contacte immediat amb els nostres òrgans. En un altre sentit, aquesta mateixa paraula també s´utilitza per referir-se a algunes substàncies que afavoreixen l´excitació sensorial i, finalment, a una tècnica d´estudi sobre les característiques dels sòls que no fa servir sistemes de mesurament quantitatius, sinó l´apreciació a través del tacte, l´olfacte, el gust i la vista.

Partint d´aquestes referències, Organolèptic furga en les lleixes de la invenció del cos anatòmic occidental, interessant-se per les seves figuracions patològiques, les seves fantasies i les seves obsessions. Igualment, s´endinsa en la història de la invenció dels òrgans humans i els registres de sistematització de la carn, mentre explora com els inventaris de matèries colonials han commogut aquests codis de tipificació i genealogia, i de quina manera han conjurat les condicions del temps, l´erotisme i la llibertat compartida que els acompanyen o els secunden.

Per aconseguir-ho, Sacchi se serveix del relat clínic i de les epistemologies decolonials, del testimoni i de la il·lusió narrativa, de l´argot científic i del cos com a gramàtica en què podem fundar desidentificacions, en què podem repensar què signifiquen certs antagonismes binaris, entre ells la noció d´exterioritat i interioritat.

Visites guiades gratuïtes els dimarts a les 17.30 hores i els dissabtes i diumenges a les 11.00 hores a La Virreina Centre de la Imatge, en Barcelona.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s