Santa Maria del Mar (on Stephen Hawking va fer un alt “en el seu problema amb Déu”)

Church_of_Santa_Maria_del_Mar

Relata amb bastant gràcia Lluís Permanyer, que va fer de cicerone de la visita que va fer Stephen Hawking amb la seva família a Barcelona en 1988, que després de visitar el Museu Picasso, el Palau de la Música i l’Ajuntament, va pensar a portar-los a visitar la catedral de Santa María del Mar, i que abans de fer-ho va creure convenient oferir-li una explicació: “Li vaig dir que ja sabia que tenia un problema amb Déu. Hawking sempre ha defensat la idea que Déu no existeix, “però que li havia portat no perquè fos un temple, sinó per l’espai interior. Em va dir que havia quedat impressionat”.

La Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, coneguda com la “catedral de la Ribera”, és un dels exemples més perfectes de l’arquitectura d’estil gòtic, per harmonia en les seves proporcions i la serenitat que ofereix el conjunt.

En l’Edat Mitjana, els llargs períodes de construcció d’una església, (freqüentment més d’un segle), solien implicar canvis d’estil arquitectònic. Santa Maria del Mar de Barcelona és una excepció: construïda en només 55 anys, de 1329 a 1384, és l’única església d’estil gòtic català pur. La seva estructura és de tres naus gairebé de la mateixa altura, amb sòbries i altíssimes columnes cada 13 metres de distància, un espai no superat per cap construcció medieval a tot el món. La impressió resultant és d’una amplitud, elevació i lleugeresa sublims, com si la gravetat s’hagués donat la volta i atragués les pedres cap amunt. Les nombroses finestres amb vidrieres de l’església de Santa Maria del Mar juguen un paper important en aquest sentit.

De l’església cal destacar la vidriera de l’Ascensió, en la Capella de Santa María, i la del Lavatorio en la de Sant Rafael, així com la gran rosassa. Aquest va ser destruït durant el terratrèmol que va fer tremolar Barcelona en 1428, i reconstruït a meitat del segle XV. Si ens fixem en el sòl, trobarem sepulcres particulars i també sepulcres de confraries i gremis de l’Edat Mitjana a Barcelona. I és que aquesta Basílica de Santa Maria del Mar, obra dirigida per Berenguer de Montagut, va anar el temple dels armadors i mercaders de la Barcelona gòtica.

Una de les opcions que permet la visita, encara que de pagament, és accedir als terrats de la basílica, des d’on es pot gaudir de Barcelona des d’una perspectiva privilegiada que ajuda a entendre l’entramat urbà medieval i l’estructura del centre de la ciutat.

Horari

De dilluns a dissabte: de 9:00 a 13:00 i de 17:00 a 20:30 hores.
Diumenges i festius: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 hores.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s