Exposició: OTEIZA La desocupació de l’espai

OTEIZA La desocupació de l’espai

Caja vacía, 1958

Fins al 22 de gener de 2017

Jorge Oteiza (Orio, Guipúscoa, 1908 – Sant Sebastià, 2003) és sens dubte un dels referents de l’escultura de la segona meitat del segle XX, amb una clara vocació per l’experimentació i la reflexió teòrica.

L’exposició permet traçar un recorregut per totes les etapes del treball escultòric d’Oteiza, des de les formes més arcaiques de les primeres peces fins a les darreres sèries, tot passant per aquelles que componen l’eix central del seu Propòsit Experimental; i, alhora, vol donar a conèixer diverses facetes de la seva trajectòria vital, política i creativa, que comprenen des de l’arquitectura o la poesia a la pedagogia o l’agitació cultural.

L’exposició, de la qual hi ha 130 obres entre escultures, dibuixos i collages de l’artista -tres vingudes del Museu Reina Sofia i quatre de col·leccionistes–, comença amb una de les caixes metafísiques del seu últim període, una maternitat del primer període més primitiu i una columna de Gaudí, en tota una “declaració d’intencions”, segons Martín.

La comissària Elena Martín ha destacat que el diàleg que entaulen Oteiza (Orio, 1908-Sant Sebastià 2003) i l’arquitecte català Antoni Gaudí en aquest projecte, que entreveu connexions entre els dos creadors, després que el basc visités l’obrador del modernista i quedés enamorat d’ell.

Després de la visita al taller de Gaudí, Oteiza va escriure un text que queda enamorat del tros geomètric d’una columna o d’una pedra sola, a la qual assigna una tensió física imperceptible: “Una pedra quieta que està viva. El sagrat i màgic de l’immòbil. Sempre em trobareu al país del quiet”, diu.

L’exposició, organitzada en col·laboració amb la Fundació Museu Jorge Oteiza, incorpora també nombrosos dibuixos i documentació original de l’artista, i dóna a conèixer diverses facetes de la seva trajectòria vital, política i creativa amb facetes menys conegudes com la arquitectònica i poètica.

EXPOSICIÓ

Del 27 de setembre al 22 de gener
De dilluns a diumenge, de 10 a 20.30 h (últim accés 20 h)
Tancat: 25 de desembre
Horari especial: 1 de gener de 2017, d’11h a 20.30h
Sala d’exposicions La Pedrera
Passeig de Gràcia, 92

TARIFES

Entrada: 4 €

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s