Fes una ruta científica per Barcelona

La revista Physics in Perspective 4rutas publica, des de fa uns anys, rutes per ciutats del món en una sèrie que denominen «El turista de la física» (The Physical Tourist). Aquestes rutes les proposen físics i historiadors. Fins ara s’han publicat recorreguts per París, Viena, Berlín, Nova York, Berna, Barcelona i Madrid. En la seva última edició, Xavier Roqué i Antoni Roca-Rosell, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya, respectivament, han proposat quatre rutes científiques per la Ciutat Comtal.

Alguns d’aquests articles de la revista han estat recopilats pels editors, John S. Ridgen i Roger H. Stuewer, al llibre The Physical Tourist: A Science Guide for the Traveller. L’article sobre Barcelona proposa quatre rutes per la ciutat i destaca altres llocs de la seva àrea metropolitana.

La primera ruta és la del Barri Gòtic, on es troba la plaça del Rei, entorn en què es van conrear l’astronomia i la filosofia a l’època medieval. A la mateixa plaça hi ha el palau del Lloctinent, que va guardar fins el 1994 l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

La segona ruta va de la Rambla a l’hospital més antic de Barcelona. La part superior de la Rambla és el tram més concorregut de la ciutat i es coneix com a rambla dels Estudis, que és on es va construir al segle XVI el primer edifici de la Universitat de Barcelona. Baixant per la Rambla hi ha la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, fundada el 1764.

La tercera ruta parteix del Museu Marítim, un edifici gòtic que conserva l’arxiu de Narcís Monturiol, pioner de la navegació submarina. Porta al moll de Pescadors, on hi ha l’antic far, un edifici que va servir com a punt de triangulació per a l’astrònom i geògraf Pierre Méchain en els seus mesuraments del metre a l’última dècada del segle XVIII.

L’última i quarta ruta traça un itinerari entre l’Eixample i la història de la Universitat de Barcelona. A la plaça de la Universitat, prop de la plaça de Catalunya, hi ha l’edifici que ha estat l’edifici central de la Universitat de Barcelona des del 1872. A través de l’Eixample s’arriba al nou campus, a l’avinguda de la Diagonal, construït a la dècada dels seixanta del segle passat.

Xavier Roqué i Antoni Roca Rosell. «Physical Science in Barcelona».
Physics in Perspective, 15(4), 470–498 (2013). DOI:10.1007/s00016-013-0122-4.

L’article complet es pot consultar aquíPhysical_science_in_Barcelona

Cuatro rutas científicas en Barcelona (infografia interactiva de l’Agència SINC)

Article pres del número 99, de juny de 2014, de Recercat: Butlletí Electrònic de la Recerca a Catalunya

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s